قارچ دکمه ای و پرورش آن نیازمند آگاهی از اصطلاحات و واژه های تخصصی پرورش است و شناختن این اصطلاحات قارچ دکمه ای یکی از ضروریات برای ورود به این صنعت می باشد. در این مقاله در ادامه مقاله “اصطلاحات و واژه های تخصصی قارچ دکمه ای 1” اصطلاحات و واژه های دوران پرورش قارچ دکمه ای را تعریف می کنیم.

 

شوک دهی یا هوادهی: Cooling down :

یکی از مراحل پرورش قارچ دکمه ای، جهت توفق رشد رویشی و تحریک رشد زایشی که با کاهش دما، افزایش رطوبت و کاهش غلظت CO2 به وسیله هوادهی همراه است.

 

فلش یا تراز برداشت: Flush or Break :

روزهایی که قارچ های رسیده مطلوبی جهت برداشت در سطح بستر وجود دارد.

 

درصد برداشت:

مجموع کل برداشت قارچ دکمه ای بر حسب تن تقسیم بر کل تناژ کمپوست ضرب در ۱۰۰

 

ریسه دوانی یا پنجه دوانی:

مرحله رشد میسلیوم درون کمپوست یا خاک پوششی

 

اسپان ران: Spawn run:

اسپان ران به رشد ریسه یا میسیلیوم در کمپوست که معمولاً بین ۱۴ تا ۱۷ روز طول می کشد، گفته می شود. 

 

ریسه دوانی در کمپوست:

مرحله رشد میسلیوم درون کمپوست

 

ریسه دوانی در خاک پوششی: Case run:

مرحله رشد میسلیوم درون خاک پوششی

 

فراوری قارچ:

روش‌های نگهداری قارچ دکمه ای در بلند مدت را فراوری قارچ می گویند. 

 

پین زایی بیش از حد یا غیرمعمول:

مشاهده پین های بیش از حد و بسیار زیاد در سطح بستر که به دلایل متعددی روی می دهد.

 

هواساز:

هواسازها با تنظیم دی‌اکسید کربن و اکسیژن، تنظیم رطوبت و دما و تصفیه هوا به روند رشد قارچ دکمه‌ای کمک می‌کنند.

 

رطوبت ساز:

دستگاه رطوبت ساز برای تأمین رطوبت موردنیاز سالن ها در دوران پرورش قارچ دکمه ای استفاده می‌شود

 

بویلر:

بویلرها با تولید بخار گرم در سالن‌های پرورش قارچ دکمه ای، دو عامل رطوبت و دما را کنترل می‌کنند.

 

چیلر:

دستگاه های ایجاد سرما در سالن های پرورش قارچ دکمه ای

 

کالیبره کردن وسایل و تجهیزات: calibration or Calibrate:

واژه کالیبراسیون برای هر دستگاه اندازه گیری به معنی مقایسه دستگاه اندازه گیری ما با مرجع تایید شده و بدست آوردن میزان خطای دستگاه اندازه گیری خود می باشد.

 

کوکات: Cook out:

کوکات فرایندی است که طی آن با بخارآب دمای سالن را در ۷۰ درجه سانتی‌گراد به مدت ۱۰ ساعت حفظ می‌ شود. این روش از روش‌های  بهداشتی و مناسب برای پاک‌سازی آلودگی‌ها در خلل و فرج دیوارها، قفسه‌ها و سالن‌های کشت می‌باشد و تأثیر شگرفی در کاهش و توقف شیوع بیماری‌ها و آفات دارد زیرا در این روش اکثر آلودگی‌ها نابود می‌شوند.

 

فرمالین:

فرمالین با نام های فرمالدئید، متیل آلدئید و یا متیلن اکسید وجود دارد که اغلب به صورت محلول ۴۰% به فروش می رسد که می توان جهت ضدعفونی وسایل و ابزار سالن های پرورش استفاده نمود.

 

کاربندازیم:

کاربندازیم یا کاربندازول قارچ کشی سیستمیک است که اثرات آن علیه بیماری کپک سبز تریکودرما در آزمایشات مختلف به اثبات رسیده است و در بیشتر موارد جهت ضدعفونی پوشش روزنامه های سطح بستر همراه با آب آبیاری استفاده می شود.

 

واکنش قهوه ای شدن آنزیمی قارچ:

این واکنش توسط آنزیم تریوزیناز انجام می گیرد و منجر به قهوه ای شدن و کاهش کیفیت قارچ دکمه ای می شود.

 

سولفات کلسیم یا گچ: Gypsum:

جهت تهیه کمپوست و اسپان استفاده می شود.

 

تریکودرما:

نوعی کپک سبز که در بذر و بستر قارچ دکمه ای مشاهده می شود.

 

مایکاگون:

نوعی کپک قارچی که شبیه توده سیب زمینی شکل است.

 

بار ساختن: 

در زمان برداشت، قارچ هایی که کوچک هستند، را برداشت نمی کنند تا وزن بیشتری بگیرند و به این روش عملکرد را افزایش می دهند. 

 

منبع: دیتا قارچ

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *